WOKA LAMPS VIENNA
WOKA GALLERY VIENNA

Jugendstil en Wiener Werkstaette, ontwerpen van designers en architecten - handgemaakte reproducties van exclusieve lampen en lichten - originele antiquiteiten en kunstvoorwerpen van de 19e en 20e eeuw

Om de buitengewone positie van WOKA LAMPS VIENNA te verklaren, moet een beetje de historische ontwikkeling van de commerciële handwerkkunst toegelicht worden.

 

Historisme
Tot het begin van de 20e eeuw was de vormentaal in architectuur en design, vooral in de ornamentiek, uitsluitend beïnvloed door historische voorbeelden.

Tegen het einde van de 19e eeuw begon de weerstand bij vooruitstrevend denkende kunstenaars te groeien omdat ze van mening waren dat de historiserende stijlen van gotiek, barok of renaissance en empire steeds minder overeenkwamen met de Europese tijdsgeest.

Als tegenpool voor de beginnende industrialisering en de daardoor opkomende massaproductie, vormden zich wereldwijd kunstnijverheidsscholen en Arts and Crafts bewegingen , om de handwerkkunsten te bewaren.

Uit de overvloed van historische voorbeelden, vermengd met oriëntaalse invloeden, vooral omdat de natuur en haar onuitputtelijke vormendiversiteit erbij werden betrokken, ontstond rond 1900 de „florale“ Jugendstil 

in België, Frankrijk, Engeland en de Oostenrijk-Hongarije Monarchie.

 

Vanaf de 14e expositie van de Secession (1902) , laat zich de extreem radicale zelfstandigheid van de Weense kunstenaars zich merken, waardoor de stap in „De Moderne tijd“ werd gezet.

De kubistische sculptuu, die in 1902 door de beroemde Weense architect Josef Hoffmann in het leven werd geroepen, accentueert de afsplitsing naar autonomie van de Weense kunstenaars. Dit is bijzonder indrukwekkend, wanneer men bedenkt, dat het begrip "Kubisme" pas ongeveer in 1907 als een door Pablo Picasso ontwikkelde uitbeeldingsvorm in de kunstgeschiedenis zijn intrede heeft gemaakt.

Met de oprichting van de Wiener Werkstaette in het jaar 1903 werd een nieuwe stijlrichting naar een grote bloeiperiode gebracht, de "Wiener-Werkstaette-stil".

Met zijn avant-gardistische, artistieke en toch tijdloze ontwerpen beïnvloedde de Wiener-Werkstaette-Stil generaties van architecten en designers in de 20e eeuw.

Bauhaus, art-deco in Amerika van 1920 tot 1940 scandinavisch design tussen 1940-1960, evenals het Italiaans Design tussen 1960 en 1980 zijn sterk beïnvloed door de Wiener Werkstaette.

De qua ontwerp en uitvoering vooraanstaande modellen van de historische Wiener Werkstaette worden door WOKA LAMPS VIENNA in Wenen met pure handenarbeid, gemaakt. Hiervoor worden de originele werktuigen gebruikt.

De lampen worden wereldwijd in de exclusieve vakhandel aangeboden en kunnen via het internet worden aangekocht.

Traditionele lampen 

worden in de stijlen: gotiek, barok, biedermeier, Maria-Theresia, Pools en Vlaams volgens originele modellen met de hand gemaakt.

Samen met de traditionele ondernemingen Backhausen, Lobmeyr, Augarten en Wittmann is WOKA LAMPS VIENNA lid van Wien-Products

WOKA LAMPS VIENNA

Expositieruimtes

in het hartje van Wenen, in het barokke Palais Breuner
Singerstrasse 16
A-1010 Wenen1
Tel.: +43-1-5132912
Fax.: +43-1-5138505