WOKA LAMPS VIENNA - WOKA GALLERY VIENNA

Szecessiós és Bécsi műhely, dizájn és építész tervezés – exkluzív lámpák és világítótestek kézi készítésű reprodukciói – a 19. és 20. század eredeti antikvitásai és műtárgyai

A WOKA LAMPS VIENNA kiemelkedő rangja akkor érthető meg igazán, ha egy kicsit elmerülünk az kézművesipar történelmi feljlődésében.

Történelmi visszapillantás

A 20. század kezdetéig az építészet és a dizájn formanyelve főképp az ormanemtika világában történelmi példaképek hatása alatt ált.

A 19. század vége felé haladó elméjű művészek kedtek fellázadni ez ellen, mert azon véleményen voltak, hogy a gótika, barokk, reneszánsz és az empire historizáló stílusai egyre kevésbé felelnek meg európában az idő szellemének.

A kezdődő iparosodás és az abból eredő tömegtermelés ellenpólusaként és a kézművesség megmaradása érdekében kézműves iskolák és Arts és Crafts mozgalmak alakultak világszerte.

A régmúlt minták sokaságából és különösen a természet és annak kimeríthetetlen formavilágából fejlődött ki 1900 körül orientális hatásokkal vegyítve a florális szecesszió irányzata Belgiumban, Franciaországban, Angliában, és az Osztrák-Magyar Monarchia területén.

A szecesszió 14. kiállításától kezdődően érezhető a Bécsi Művészek extrém törekvése a szélsőséges önállóságra. Ez jelentette az első lépést a “Modern” időszak irányába.

A híres Bécsi építészmester Josef Hoffmann által életre keltett kubista szobrászat a Bécsi művészek leválási törekvését mutatja az önállóságba. Ez különösen érdekes ha arra gondolunk, hogy a “kubizmus” fogalma csak 1907-től kezdődően Paplo Picasso alkotásmódja révén került be a művészettörténetbe.

1903-ban a Bécsi Műhely alapításával egy új stílusirányzat kezdte meg virágzását, a Bécsi Műhely-stílusirányzata.

A Bécsi Műhely stílusirányzata a maga avantgardisztikus, művészi és időtlen elgondolásaival a 20. század építészeire és dizájntervezőire generációkon keresztül maradandó hatást gyakorolt.

A Bauhaus, az Art-Deco Amerikában 1920 -tól 1940 -íg, a skandináv dizájn 1940-1960 körül, továbbá az olasz dizájn 1960 és 1980 között a Bécsi Műhely  stílusirányzatának erős befolyása alatt álltak.

A WOKA LAMPS VIENNA Bécsben a történelmi jelentőségű Bécsi Műhely  kitűnően elgondolt és kivitelezett modelljeit kizárólag kézimunkával és erdeti szerszámok felhasználásával állítja elő.

A világítótesteket világszerte exkluzív szakkereskedőknél kínáljuk és az interneten keresztül rendelhetők.

A Karolinsky-Collection –ban antikvitásokat és műtárgyakat találhat 1900 –tól napjainkíg.

A tradicionális világítótesteket gótikus, barokk, Biedermeier, Mária-Terézia, lengyel és flamand stílusban kézimunkával és eredeti modellek alapján állítjuk elő.

A nagy hagyományú Backhausen, Lobmeyr, Augarten és Wittmann cégekkel együtt a WOKA LAMPS VIENNA is a Wien-Products tagja.

A Bemutatótermek Bécs szivében, a barokk Breuner palotában találhatók: A-1010 Wien1, Singerstrasse 16,
Tel.: +43-1-5132912,
Fax.: +43-1-5138505.