WOKA LAMPS VIENNA

WOKA GALLERY VIENNA

Αρτ νουβό και βιενέζικο εργαστήρι «Wiener Werkstaette», Σχέδια ντιζάινερ και αρχιτεκτόνων – χειροποίητη αναπαραγωγή ρεπροντιξιόν από εκλεκτές λάμπες και φωτιστικά –

αυθεντικές αντίκες και αντικείμενα τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα

Για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε το πόσο ασυνήθιστες είναι οι λάμπες/ τα φωτιστικά «WOKA LAMPS VIENNA», πρέπει να παρακολουθήσουμε λιγάκι την ιστορική εξέλιξη της επαγγελματικής χειροτεχνίας.

Ιστορικό/ ιστορία
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η μορφή στην αρχιτεκτονική και στο ντιζάιν, και προπαντός  στα διακοσμητικά σχέδια, αποκλειστικά προσανατολισμένη σε ιστορικά πρότυπα.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται αντίσταση σε προοδευτικούς κύκλους καλλιτεχνών, γιατί εκείνοι ήταν της γνώμης, πως τα ιστορικά στυλ του γοτθικού ρυθμού, του μπαρόκ ή της αναγέννησης και του Empire αντιστοιχούσαν όλο και λιγότερο στο ευρωπαϊκό πνεύμα της τότε εποχής.

Σαν αντίποδας προς την βιομηχανοποίηση, η οποία άρχιζε τότε να εξαπλώνεται, και προς την με αυτήν σχετιζόμενη μαζική παραγωγή, δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο  Σχολές διδασκαλίας της λαϊκής τέχνης και Κινήματα «Arts and Crafts»

με σκοπό να διατηρηθούν οι τέχνες της χειροτεχνίας.

Από το πλήθος των ιστορικών δειγμάτων,  που ήταν αναμιγμένα με ανατολίτικες επιδράσεις, και προπάντων συμπεριλαμβάνοντας την φύση και με αυτήν την ατέλειωτή της ποικιλία σε μορφές και σχήματα, δημιουργήθηκε γύρω στο 1900 το λουλουδάτο «floral» αρτ νουβό l 

στο Βέλγιο, στην Γαλλία, την Αγγλία και στην Αυστριακή- Ουγγρική Μοναρχία.

Από την 14η έκθεση της ένωσης ζωγράφων Secession (1902),  γίνεται αισθητή η υπερβολικά ριζοσπαστική αυτονομία των Βιενέζων καλλιτεχνών, με την οποία έγινε το πρώτο βήμα προς τον  "Mοντερνισμό“ 

Το κυβιστικό γλυπτό,  το οποίο δημιούργησε το έτος 1902 ο περίφημος Βιενέζος αρχιτέκτονας Γιόζεφ Χόφμανν 

τονίζει και σημαδεύει την αποχώρηση των Βιενέζων καλλιτεχνών από την κυριαρχούσα γραμμή και τον προσανατολισμό αυτών προς την αυτονομία. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, εάν σκεφτεί κανείς, πως ο όρος "Κυβισμός" εισήχθη στην Ιστορία της Τέχνης μόλις το έτος 1907 και μάλιστα σαν μια διαδικασία παρουσίασης, περιγραφής κι απεικόνισης, την οποία είχε δημιουργήσει ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσσο.

Με την ίδρυση του Βιενέζικου Εργαστηρίου «Wiener Werkstaette» το έτος 1903 έφτασε στην ακμή της άνθησής του ένα νέο ρεύμα, το στυλ του 

Βιενέζικου Εργαστηρίου Βίνερ Βερκστέττε „Wiener-Werkstaette-Stil

Με τα πρωτοποριακά του, καλλιτεχνικά κι όμως διαχρονικά σχέδια το στυλ του Βιενέζικου Εργαστηρίου «Wiener-Werkstaette-Stil» διαμόρφωσε και επηρέασε ολόκληρες γενεές αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ του 20ου αιώνα.

Το Μπάουχαους, το  αρτ-ντεκό στην Αμερική από το 1920 έως το 1940 το σκανδιναβικό ντιζάιν γύρω στο 1940-1960, καθώς και  το ιταλικό ντιζάιν μεταξύ του 1960 και του 1980  έχουν επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό από το Βιενέζικο Εργαστήρι «Wiener Werkstaette» (Βίνερ Βερκστέττε). .

Τα εξαιρετικά πρότυπα όσο από πλευράς σχεδίου όσο και από άποψης εκτέλεσης/ δηλ. παραγωγής του ιστορικούΒιενέζικου Εργαστηρίου «Wiener Werkstaette» (Βίνερ Βερκστέττε) κατασκευάζονται από την εταιρεία WOKA LAMPS VIENNA στην Βιένη και είναι αποκλειστικά χειροποίητα, για την κατασκευή τους μάλιστα χρησιμοποιούνται αυθεντικά εργαλεία.

Τα φωτιστικά προσφέρονται και πωλούνται παγκόσμια αποκλειστικά σε εξειδικευμένα καταστήματα 

και μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε μέσω ιντερνέτ.

Αντίκες και έργα τέχνης από την περίοδο του 1900 μέχρι  σήμερα θα βρείτε στην συλλογή Karolinsky-Collection

 Παραδοσιακά φωτιστικά σώματα 

κατασκευάζονται χειροποίητα στα εξής στυλ: στον γοτθικό ρυθμό, στο μπαρόκ, Μπιντερμάγιερ, Μαρία-Θηρεσία, Πολωνέζικο και Φλαμανδικό και μάλιστα σύμφωνα με αυθεντικά πρότυπα.

Από κοινού με τις επιχειρήσεις που έχουν παράδοση Backhausen (Μπάκχαουζεν), Lobmeyr (Λόμπμάγιερ), Augarten(Άουγκαρτεν) και Wittmann (Βίττμανν) είναι η εταιρεία «WOKA LAMPS VIENNA» μέλος του Wien-Products

 

 

Εκθεσιακοί χώροι στο κέντρο της Βιένης, στο μπαρόκ παλάτι «Palais Breuner» (Παλαί Μπρόινερ), στην διεύθυνση: A-1010 Wien1,Singerstrasse 16, Tηλέφωνο: +43-1-5132912, Φαξ: +43-1-5138505